2008. jún. 1.

2008.06.01 Hajónapló hajó nélkül

Még két nap és indulok a hajóért. IZOLA-ba (Szlovénia) megyek érte, ahonnan UMAG-ba (Horvátország) kell hajóznom, hogy elintézzem a VÁM-t és egyéb papírokat a horvátországi beléptetéshez. Egyre izgatottabb vagyok. Be kell valljam tartok is egy kicsit az úttól. Egy teljesen ismeretlen hajóval kell majd jó pár tengeri mérföldet megtennem. De bízom magamban.

Leukothea ez a hajó neve. Gyönyörű név. Orsi találta, szerintem ennél fantasztikusabb nevet nem is lehetett volna adni Neki. Sokan kérdezik mit jelent. Itt van amit találtam Róla:
Leukothea, a görög monda szerint Kadmosz thébai király és felesége Harmónia leánya, tengeristennő volt. Eredetileg még halandó életében Inónak hívták. Athamasz orkhomenoszi királyhoz ment feleségül, akitől két fia született, Hearkhosz és Melikertész. Mint férje második felesége, rossz szemmel nézte
Athamasz első házasságából származó gyermekeit, és ezeket bonyolult terv
kieszelésével el akarta pusztítani, de a két gyermeket Phrixoszt és Hellét egy
aranygyapjas kos megmentette, és így elkerülték mostohaanyjuk haragját.
Ezután Inó boldog házasságban élt férjével, mígnem egyszer
Zeusz el nem
küldte hozzá Szemelétől, Inó nővérétől született fiát,
Dionüszoszt,
hogy fogadja be és nevelje fel. Inó készségesen vállalta, elhunyt nővére fiának
nevelését, de ezzel magára vonta a Dionüszoszt gyűlölő
Héra haragját.
Héra tébolyt küldött Athamaszra, és az vadállatnak nézve fiát Learkhoszt
megölte, majd őrjöngve feleségére és másik fiára támadt. Inó Melikertészt
magával ragadva a tenger felé menekült, majd amikor Athamasz utolérte őket, egy magas szikláról a tengerbe vetették magukat. Zeusz megszánta őket és kérésére
Poszeidón tengeristenekké változtatta mindkettőjüket. Inó a Leukothea („Fehér
istennő”) nevet kapta és a hajósok oltalmazója lett. Segíti a hajósokat, viharmadár képében vezeti, vagy jó tanáccsal látja el őket és a hajótörötteknek fátylát dobja, amely fenntartja a vízen a bajbajutottakat.

A gondoltatok csak kavarognak bennem. Még szinte most sem hiszem el, hogy az enyém. Barátom mentorom mondta egyszer,

Merjetek nagyot álmodni és teljesülni fog.

Igaza volt/van. Ez egy csodás állom, ami valóra vált.

Sok dolgom van még az indulásig. Be kell vásárolnom még néhány dolgot. Italokat a horvát ügy intézőknek, elszakadt a vitorláscípőm fűzője, vennem kell új cipőfűzőt. No meg némi kaját és piját maguknak. No meg beköttettem a hajónaplót is, amiért szintén el kell mennem.

Kedd éjjel indulunk, mert szerda reggel 8-kor kell átvennünk a hajót. Szeretek éjjel vezetni, fárasztó, de a tudat, hogy egyre közelebb vagyok a tengerhez mindig feldob.

Nincsenek megjegyzések: